Legende (kort)


Cerridwen/KeridwenKeridwen logo: Artist Impression Judit OsikaCerridwen, Goddess of Inspiration

 

De naam KERIDWEN is afgeleid van de Keltische Cerridwen, godin van de inspiratie. Toen ik in 1997 een lange afstand wandeling door Wales maakte, was ik ook nog steeds op zoek naar een toepasselijke bedrijfsnaam. Al zwervend stuitte ik op het volgende verhaal over Cerridwen en haar drie druppels van inspiratie. Toen was de keuze snel gemaakt. Mijn bedrijf kreeg de naam Keridwen.

Hieronder staat mijn verkorte weergave van haar verhaal “Three Drops of Inspiration”. Voor de uitgebreide versie volgt u deze link.

 

 

Three Drops of Inspiration Unleashing the Power Within

De Keltische godin Cerridwen maakt zich zorgen om haar zoon Afagddu. Ze weet, dat hij moeite heeft zich zelfstandig te redden. Wat zij kan doen, is hem grote wijsheid schenken. Deze maakt ze klaar in haar cauldron (grote kookpot). Terwijl de benodigde ingrediënten zoekt, draagt zij de mens Gwion Bach op in haar afwezigheid onafgebroken in de cauldron te roeren. Na bijna een jaar eist slaapgebrek zijn tol. De roerlepel valt. Vocht spat op. Zonder nadenken likt Gwion zijn vingers af.

Opeens is Gwion de eerste mens die wijsheid heeft ontvangen. Hij overziet oorzaak en gevolg en hij wéét dat door het oplikken van drie druppels Cerridwen’s brouwsel waardeloos is geworden. Hij vlucht.

 

Een jaar werken voor niets!  Boos zet Cerridwen de achtervolging in. Gwion weet haar steeds voor te blijven dankzij zijn nieuwe vermogens tot transformeren. Cerridwen heeft echter op elke veranderingen een adequaat antwoord. Dus moet hij opnieuw… en zij weer…

Uitgeput transformeert Gwion tot een enkele korrel graan te midden van vele. Cerridwen verandert in een kip en begint rustig àlle korrels van de grond te pikken.
Cerridwen keert terug naar huis en begint aan een nieuw brouwsel voor haar zoon Afagddu. Opeens voelt ze dat zij zwanger is! Dat moet de jongen Gwion zijn, die zij als graankorrel heeft gegeten! Ze kan het echter niet meer over haar hart verkrijgen de jongen alsnog te straffen. Als de baby ter wereld komt, stopt zij het kind in een leren mandje en geeft hem over aan de rivier. Een rijke landeigenaar vindt het mandje en neemt neemt het kind mee naar huis. Zijn pleegvader is onder de indruk van de uitstraling van het kind en noemt hem vertederd Taliesin, dat ‘stralend uiterlijk’ betekent. Taliesin groeit op tot een talentvolle bard en troubadour, een groot magiër en een wijze raadgever.

Keridwen's cauldron: Artist Impression Judit Osika

Keridwen cauldron

Voor de uitgebreide versie: >> lees het hele verhaal

Cerridwen, Talliesin/ Gwion Bach, sinds vele eeuwen

Keridwen, sinds 1997