KERIDWEN ACTUEEL 2019# NZR OnderwijsLab: Sleuteltips voor Docenten

Vanaf 18 februari verschijnen hier zgn Sleuteltips voor boeiend lesgeven met Storytelling- en Theatertechnieken. Maak gebruik van 30 jaar ervaring voor de klas en in het theater!

13 mei, Sleuteltip 7: lesgeven op de koning/koningin-positie

Krijg de vòlle aandacht. lees meer...

Net zoals op het toneel, is er een positie in de ruimte waarvan je weet, dat wat daar wordt gezegd, dat is echt belangrijk! Opletten dus! Dat is de koninginnepositie of koningspositie. Midvoor op het toneel, of in de klas centraal vooraan. Vooral als je van midachter op het toneel naar voren loopt, of in de klas van het bord naar de leerlingen toe, dan heeft dat een enorme aandacht versterkende werking. Vooral goed bruikbaar bij onrustige groepen. Ze worden stiller, gaan op je letten en luisteren. Indien nodig wacht je even en doet dan dan nog een (kleine) beweging extra naar voren. Weer een appèl op aandacht. Eventueel gaat je hand omhoog tot voor je gezicht. Het finale appèl. Als je dan begint te praten, doe het zacht…

Dan weet iedereen, jij staat in de koning- cq koningin-positie. Als je op deze plek  lesgeeft, moéten ze wel luisteren. Hier4 spreekt de docent!

Benieuwd naar je ervaringen!

Meer suggesties nodig? Neem gerust contact op voor info, coaching, standup-lezing  of workshop als het OnderwijsLab. Wilt u meer weten? Vraag naar de mogelijkheden. Contact Marcel van der Pol: bel 06 50680213, mail marcel@keridwen.nl of gebruik ons contactformulier.

Sleuteltips voor docenten; mijn plezier om (uit) te delen! lees meer...

Keridwen bestaat alweer ruim 21 haar. Wat is het leuk om dan te kunnen trakteren! Niet direct omdat je jarig bent, maar veel meer omdat na veel jaren (meer dan 21 jaar!) met veel plezier werken met docenten aan deskundigheidsbevordering op basis van mijn NZR Praktijkdidactiek, je daarover diverse malen uitgebreid bent geïnterviewd!

Naast de publicatie van de interviews op video en in artikelen, wil ik 2019 graag beginnen met het uitdelen van een aantal sleuteltips voor bezielend, betrokken en boeiend lesgeven. Mede op basis van het vertellen van verhalen (Storytelling), zo ongeveer de oudste vorm van onderwijs, en met gerichte theatertechnieken. Daarom ook uitermate geschikt voor trainers en public speakers.

Onderwijs in beweging

Er wordt al jaren een intrigerende discussie gevoerd over het onderwijs, van basis tot wetenschappelijk onderwijs. Diverse oproepen tot een paradigmaverschuiving, zoals:

  1. Lesgeven vanuit zelfstandigheid, zelfredzaamheid en en eigen verantwoordelijkheid voor de leerling/student.
  2. Lesgeven vanuit en ten behoeve van divergerende denkvaardigheden, etc. (lees/luister sir Ken Robinson en anderen).

Prachtig! Ons onderwijs verdient ook dynamiek, ontwikkeling en verbetering: onderwijs van deze tijd. Niet toekomstbestendig (dat is verdediging) maar vooruitkijkend en meebewegend, zonder het goede bekende overboord te gooien (Survival of the Educational Fittest!).

Sleuteltips voor docenten (ook voor  trainers en public speakers)

Ondertussen hebben docenten nog steeds dagelijks te maken met leerlingen/studenten, die continu van alles en nog wat van hen vragen. Daar komt mijn werk om de hoek kijken. In de loop van de jaren zijn er diverse verse etiketten op mijn workshops etc geplakt. De mooiste drie:

  1. OnderwijsLab: Lesgeven als one(wo)manshow.
  2. Storytelling als Teaching Tool.

  3. Lesgeven: de pijl dóór de roos!

In deze workshops werken we naast de veranderingen in onderwijsparadigma’s, ook en vooral met praktijkdidactiek voor de docenten zelf. Zij zijn hun eigen beste instrument.De komende weken zijn mijn Sleuteltips daarom primair gericht op docenten, op bezielend, betrokken en boeiend lesgeven.

Meer toelichting bij de Sleuteltips? Ook een Workshop  of OnderwijsLab voor Docenten? Vraag naar onze mogelijkheden! Neem gerust contact op: keridwen.nl – contact, email: marcel@keridwen.nlmobiel: 06 506 802 13.

NB. Verantwoording. tekst: Marcel van der Pol, icon: Klasse.be, sleutel: Leen van Wijngaarden

# NZR DialoogLab Proeverij- in Grand Theater

2 mei Grand Theater Groningen. 

Wilt u eens een ècht DialoogLab meemaken, combi voorstelling en wortkshop? Dat kan nu bij onze Proeverij DialoogLab 2 mei was een mooie bijeenkomst. In het najaar komt er nog een! Ook dan beperkt aantal plaatsen. Wees er snel bij!

# NZR StandUp-Lezing: Op zoek naar het DNA van Gedragsverandering?

lees meer...

Lezing, waarin wij op zoek gaan naar het DNA van (gedrags)verandering. Over waarom mensen soms zo lastig in beweging komen en hun gedrag veranderen…  en wat je daar aan kunt doen.

NZR StandUp-Lezingen zijn Maatwerk, Actueel, Outside the Box & To the point! Serieus in inhoud, speels van vorm en verassend in opbrengst!  

Vraag naar onze mogelijkheden! Neem gerust contact opkeridwen.nl – contact, email:marcel@keridwen.nl, mobiel: 06 506 802 13.